Tutustu bongariin: Sari

Sari Levillä. Taustalla Maan varjo ja Kuu. Kuva Sari Pietikäinen

30.9.2021

“Bongaa 100 -haaste on mahtava! Innostuin siitä saman tien. Haaste kannustaa pieneen kilpailuun itsensä kanssa rakkaan harrastuksen parissa”, kertoo Sari Pietikäinen, muusikko ja harrastajavalokuvaaja Oulusta.

Sari on Corona Borealiksen eli Rovaniemellä toimivan paikallisen tähtiyhdistyksen jäsen. Hänellä on jo tälle vuodelle huikeat 86 ilmiötä saaliina Bongaa 100 -haasteen ilmiölistalta. “Havaintoja teen Oulussa ja Rovaniemellä, mutta mahdollisuuksien mukaan aina myös reissuillani”, Sari kertoo. “On ollut mukavaa suunnitella lomamatkoja osittain tämän haasteen pohjalta.”

“Tämän vuoden ensimmäiset ja pohjoisimmat havainnot tulivat Saariselältä tammikuun alussa, ja tähän mennessä vuoden eteläisimmät havainnot ovat Vaasasta Sjöderfjärdenin meteoriittikraatterilta, jossa vierailin heinäkuussa”, Sari muistelee.

“Söderfjärdenissä tuli samalla kertaa bongattua kraatteri, meteoriitteja ja fossiileita. Ja samalla matkalla näin myös Lappajärven sekä Pyhävuoren kalliomaalaukset Alajärvellä.”

Sari kertoo havainnoineensa taivaanilmiöitä käytännössä katsoen aina. “Muistan lapsena makoilleeni lumihangessa tähtiä tuijotellen. Tähtitieteilijä olikin ensimmäinen haaveammattini.”

“Aktiivinen havainnointi alkoi vasta myöhemmin, kun työt johdattivat Rovaniemelle noin seitsemän vuotta sitten ja yhtäkkiä oli aikaa harrastaa. Ostin silloin tähtikiikarit ja näin ensimmäistä kertaa mm. Jupiterin isoimmat kuut omin silmin. Pari vuotta myöhemmin vaihtokaupan seurauksena päädyin omistamaan järjestelmäkameran. Aloin opettelemaan sen käyttöä, ja nyt osaan kuvata ainakin revontulia.”

Bongaa 100 -haasteen aikana Sari on kuvannut ilmiöitä sekä kirjannut havaintoja ylös haasteen nettisivuille. “Olen useimmiten kirjannut havaitut ilmiöt aikalailla samantien kännykällä sivustolle. Yötaivaan havaintoja olen kuvannut kameralla, ja valoisaan aikaan kännykällä. Yöhavaintoja on Taivaanvahdissa ja kuvablogissani, ja muita havaintoja myös Instagramissa.”

Vuoden palkitsevimpana bongauskokemuksena Sari hehkuttaa 10.6. Suomessa nähtyä auringonpimennystä. “Tänä vuonna ehdottomasti suurin herkku oli kesäkuun osittainen auringonpimennys. Saimme havaita sitä Rovaniemen pilvettömältä taivaalta koko pimennyksen ajan. Ehkä juuri harvinaisuutensa vuoksi se on ollut palkitsevin.”

Lisäksi toinen mieleenpainuva elämys syntyi Saturnusta bongatessa. “Nyt syksyllä näin ensimmäistä kertaa omin silmin Saturnuksen renkaat. Se olikin varsinainen riemuvoitto, koska yö ei ollut pohjoisessa vielä kovin pimeä, eikä Saturnus erottunut kirkkaalta taivaalta silmin. Arvioimalla etäisyyttä Jupiterista, sain lopulta Saturnuksen kiikareihini, jonka jälkeen saatiin kaukoputki suunnattua oikeaan paikkaan.”

Sari kannustaa muita taivaanilmiöistä kiinnostuneita hakeutumaan syksyn kirkkaina iltoina mahdollisimman valosaasteettomaan paikkaan ihailemaan taivasta. “Sieltä löytyy monenlaista katseltavaa. Ja jos haluaa tutustua taivaan kohteisiin tarkemmin, avuksi kannattaa ottaa vaikkapa Ursan tähtikarttasovellus.”

Voit tutustua Sari Pietikäisen kuviin hänen Instagram -tilillään ja valokuvablogissaan:

https://www.instagram.com/sari.pietikainen

https://www.lumoavataivas.com/