Tutustu bongariin: Rasmus

Kuva: Susanna Karjalainen

27.5.2021

”Bongaa 100-haaste on saanut minut huomaamaan, että hienoja ja mielenkiintoisia luonnonilmiöitä tapahtuu aivan lähellämme ja ne havaitsee kyllä, jos vain haluaa ja viitsii havaita”, kertoo 16-vuotias Rasmus Karjalainen Liperistä. ”Kotipihastakin voi helposti bongata aika monta ilmiötä yhden vuorokauden aikana.”

Rasmus kertoo olleensa kiinnostunut avaruudesta, tähtitaivaasta ja luonnonilmiöistä pienestä asti. ”Varsinkin tähtitaivas ihmetytti minua pienenä, ja maailmankaikkeus kiinnosti. Kävimme joskus Jakokosken tähtitornilla katselemassa kaukoputkella, ja siinä kohtaa viimeistään kiinnostuin kunnolla tähtitaivaasta ja avaruuden ihmeistä”, hän muistelee.

Rasmus sai tietää Bongaa 100 –haasteesta Tähdet ja avaruus –lehdessä olleesta artikkelista. ”Ajattelin heti, että lähden mukaan, koska uskoin oppivani lisää ja hyödyllistä luonnon sekä taivaan ilmiöistä”, hän kertoo. ”Haaste vaikutti muutenkin mielenkiintoiselta, ja muutenkin se oli mielestäni mahtava idea juhlistaa Ursan satavuotista taivalta.”

Taivaan tapahtumat ovatkin olleet Rasmuksella tarkassa syynissä tänä keväänä, sillä hän on ennättänyt saalistaa haasteen listalta jo huikeat 77 ilmiötä. ” Itselle uusimpia ja vieraimpia ilmiöitä ovat olleet erilaiset halot”, hän kuvailee. ”Olen myös huomannut, miten paljon pilvet ja auringonvalo yhdessä saavat aikaan.”

Mielenkiintoisen haasteesta on tehnyt Rasmukselle halu havaita itselle uusia ilmiöitä, vaikka joukkoon on mahtunut ennestäänkin tuttuja asioita. “Lisäksi itse haaste, joka on havaita 100 ilmiötä, on kannustanut havaintojen kerryttämisessä.”.

Rasmus kertoo käyttävänsä haasteessa apuna havaintopäiväkirjaa. ”Kirjoittelen siihen sitä sun tätä kyseisestä havaintokerrasta, esimerkiksi mitä tuli opittua, tai mikä oli uutta, mielenkiintoista ja hienoa. Joskus olen piirtänyt näkemästäni kuvia ja jopa ottanut kaukoputken läpi kännykän kameralla, tai ihan muuten vaan.”

Tähän mennessä palkitsevimman bongauskokemuksensa Rasmus sai 12.5., kun Venus ja Merkurius näkyivät erittäin matalalla vaalealla iltataivaalla. ”Menimme Heposelän rannalle veljeni ja äitini kanssa auringonlaskun aikaan ja odotimme sitten valopisteiden ilmaantumista taivaanrantaan”, hän muistelee.

”Ensimmäinen valopiste tuli hetken odottelun jälkeen näkyviin. Aluksi luulin sen olevan Merkurius, sitä olimme tulleet alun perin katsomaan. Siinä sitten jonkin aikaa olimme ja katselimme sitä, kunnes näkyviin tuli toinenkin valopiste, himmeämpi. Se oli Merkurius ja aikaisempi valopiste olikin Venus, tähtikartasta tehdyn tarkistuksen perusteella.”

”Kiikarilla molemmat erottuivat kohtuullisen hyvin, paljaalla silmällä Venus oli haastava ja Merkuriuksen erotin juuri ja juuri. En ollut nähnyt Merkuriusta koskaan aikaisemmin, ja samalla Venuskin tuli havaittua.”

”Planeettojen etsiminen aika kirkkaalta taivaalta oli haastavaa. Varsinkin Merkuriusta sai ensimmäisen vilahduksen jälkeen etsiä aika kauan, ennen kuin sain sen taas näkökenttään. Fiilikset reissun jälkeen olivat mahtavat”, Rasmus kertoo.

Rasmus antaakin havaintovinkin muille Merkuriuksen etsijöille, kun planeetta palaa aamutaivaalle 14.10.–17.11.

”Jos Merkuriusta lähtee bongaamaan, kannattaa ottaa kiikarit mukaan, jotta sen näkisi helpommin. Sitä ei välttämättä paljaalla silmällä löydä taivaalta, jos ei tiedä tarkalleen sen sijaintia. Mukana kannattaa myös olla laite, johon saa tähtikarttasovelluksen. Itse suosittelen SkySafari-sovellusta tai Ursan tähtikarttasovellusta. Planeetan korkeus kannattaa tarkistaa ennen reissulle lähtöä, jotta sen voisi edes nähdä.”

”Kompassi helpottaa paljon suunnan hahmottamista, ja horisontin on oltava matalalla, jotta Merkuriuksen voi nähdä. Suuren järven ranta on hyvä paikka. Pilviä on oltava hyvin vähän, tai ei ollenkaan.”

Heti ei kannata luovuttaa, jos mitään ei näy, Rasmus kannustaa. ”Merkuriuksen näkeminen kyllä palkitsee!”


Esittelemme haasteen aikana siihen osallistuneita bongareita. Haluatko kertoa itse omasta Bongaa 100 –kokemuksestasi? Ilmianna itsesi meille osoitteessa bongaa100@ursa.fi!